Tafel gesprekken
Wanneer ga jij lekker aan tafel zitten en hoe zit jij er dan bij? Let jij hier wel eens op?
Als jij je bewust maakt van hoe betrokken en actieve houding je aanneemt tijdens een vergadering of een gezellig etentje dan heeft dit invloed op de voortgang van een gesprek. Mekaar aankijken tijdens een gesprek en de lichaamstaal (leren) lezen. Hoe zit iemand erbij en hoe actief doet iemand mee aan een gesprek. Dit observeren en lezen geeft richting aan een gesprek en duidelijkheid hoe de ander erbij zit.
Tafel verdeling
Waar zit jij het liefste? Verschilt dit per situatie? Misschien ben jij in een vergadering geneigd om iets naar achteren te gaan zitten en aan tafel met vrienden juist de voorgrond op te zoeken. Alles is goed en tegelijkertijd is het veelzeggend.
De positie aan een tafel bepaald, vaak onbewust, de positie van de persoon. Een leider van een club gaat vrijwel automatisch aan het hoofd of aan het begin van een lijn zitten. Echter, indien de leider van een club zich niet daadwerkelijk de leider voelt dan zal deze persoon een ander de ruimte geven om de leidersrol op te pakken. Wat uiteindelijk zorgt voor onduidelijkheid en daarmee bepalend wat betreft de voortgang van een gesprek of keuzes die gemaakt dienen te worden.
Aan tafel
Bij ons thuis geeft het rust en structuur als we op volgorde van leeftijd te gaan zitten, tenminste, dat is het streven 😉. Ik heb het een poosje uitgeprobeerd en merk dat er duidelijk verschil is. De oudste is nu eenmaal degene die een voorbeeld rol heeft en de jongste is het jonkie die sneller moet voegen. De kunst is juist om dit te omarmen en bekrachtigen. Als dit lukt dan is het een heel mooi en fijne beweging die balans geeft en structuur. Daarmee ontstaat automatisch een stuk rust.
Voelt jouw plek aan tafel in diverse situatie als een zoektocht. Laten we eens samen kijken hoe het nu verloopt en waar er ruimte tot ontwikkeling is?
Bellen gerust vrijblijvend een naar 06-42782946
Mailen kan ook arienne@mothersshare.nl
Liefs Ariënne