SCHULDGEVOEL

Heel persoonlijk

Wat is schuldgevoel? Het gevoel schuldig te zijn aan? Het gevoel te kort te doen?

Voor iedereen is de grens tussen iets wat goed voelt en wat net niet meer heel verschillend. Dit lijntje is vaak heel dun en kan per dag zelfs verschillen. Het heeft alles te maken met hoe jij je voelt. Heel persoonlijk dus en voor iedereen heel anders. Soms is het flink balanceren tussen deze beiden gevoelens.

Is schuldgevoel de waarheid? Of zijn schuldgevoelens gedachten die met je aan de haal gaan?

Gedachten

Vaak bepalen je gedachten hoe jij je voelt. Je gedachten zijn voor 80 procent negatief op één dag. Ongekend toch? Maar wel de waarheid. Als je jouw leven laat lijden door je gedachten is de kans groot dat jij je niet bepaald beter en fijner gaat voelen. Gedachten sturen je alle kanten op als je er geen invloed op neemt. Gedachten worden zeer beïnvloed door prikkels van buiten af denk aan beelden en verhalen zij vormen gedachten.
Indien jij je niet bewust bent hiervan is de kans best reëel dat je hier last van kan krijgen. Denk aan; ben ik wel goed genoeg? Doe ik wel leuke dingen? Heb ik aandacht voor mijn kinderen? Kan ik voldoen aan de wensen van mijn partner? Ben ik mooi? Draag ik genoeg bij financieel of anderzijds? etc. etc.

Bij mij is dit niet anders. Als ik mij niet bewust ben van mijn gedachten kan ik mij hierdoor zeer laten beïnvloeden en er zelfs best gek van worden. Het maakt mij onzeker. De kunst is om het bijtijds de kop in te drukken. Dit kan een ander niet voor jou doen. Meester worden over je gedachten is iets wat je jezelf kan aanleren. De kunst is om bewustwording te krijgen hoe het werkt in jou. Welke kant sturen jouw gedachten jou op? Wat doe je ermee? Is het jouw waarheid geworden?
Of weet je wel beter en kan je er ook weer om lachen. Die gekke gedachten! Dit laatste is een belangrijke. Houd het luchtig en waarheidsgetrouw.

Loop je hier juist echt op vast. Praat erover. Je zult in een open en eerlijk gesprek horen dat het bij anderen ook zo kan gebeuren. Voel jij je niet gehoord of serieus genomen. Bel of mail mij eens. Ik luister zonder oordeel naar je. Begeleidt daar waar nodig. Misschien is een klein zetje al genoeg en wellicht komt er meer aan het licht. Dan pakken we dat op en gaan ermee aan de slag.

Schuldgevoel dat overheerst

Praat erover! Deze gevoelens kunnen je flink in de weg zitten en zijn wellicht gegrond. Toch moet er een oplossing gaan komen anders blijf je eronder gebukt gaan. Vele van deze gevoelens blijken minder zwaar te zijn als je een stukje schaamte wat er vaak achter gepaard gaat durft te bespreken. Het delen maakt het vaak al vele malen lichter.

Schroom niet, neem gerust vrijblijvend contact op. Een intakegesprek is altijd gratis en geeft richting aan wat je nodig hebt.

Bellen kan op 06-42782946
Mailen kan naar arienne@mothersshare.nl

Liefs Ariënne 

SCHULDGEVOEL
Schuiven naar boven