COMPASSIE

Vriendelijk

Heb jij mededogen met jezelf en met de ander? Ben je vriendelijk? Compassie is het vermogen om op een vriendelijke manier aanwezig te zijn en open te staan voor pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. ‘Het vermogen om vriendelijk te zijn’. Prachtig omschreven en toch soms ook best moeilijk. Naar een ander toe gaat dit misschien wel heel automatisch, zeker als je een klik hebt met iemand. Maar wat nu naar jezelf? Voel je compassie/ mededogen voor jezelf? Ben je lief en vriendelijk voor jezelf? Dit gaat vaak helemaal niet automatisch. Naar ons zelf toe zijn we vaak behoorlijk kritisch, streng, ontevreden. Wat maakt dat dit toch zo vaak zo is?!

Vergelijken

In de mens en ja ook in mij zit de neiging om te vergelijken met anderen. Wat doen zij, wat vinden zij, wat denken zij? Door dit steeds maar te blijven checken leef je niet ten volle maar ben je geneigd gereserveerd te zijn. Kan en durf je niet meer goed je eigen gevoel te volgen en naar je intuïtie te luisteren. Op socialmedia wordt je soms overstelpt met al het goede bij een ander. De prachtige vakantiekiekjes, de gezellige familie uitjes wat heerlijk is om te zien en prachtig dat het gedeeld wordt. Maar het kan je ook onrustig maken. Doe ik wel genoeg leuke dingen met mijn familie, hebben wij wel een mooie fotoshoot van ons gezin? Gaan wij wel genoeg naar de dierentuin? Door te vergelijken, kom je in een situatie van goed/ fout terecht. Zo zou het niet moeten zijn. Alles is goed als je vanuit jezelf en met de beste bedoelingen komt. Je hoeft dit niet met anderen te meten.
Niets is zo sterk als een krachtige zelfbewuste vrouw of man die durft te vertrouwen op zijn eigen keuzes. Laat los wat anderen, zouden kunnen, denken en ga af op je eigen sterke ik.

Blindelings

Dat is het mooiste, blindelings afgaan op je eigen kunnen en erin geloven. Nu snap ik heel goed dat dit juist heel lastig kan zijn. Dit kan met erkenning te maken hebben, met een lager zelfbeeld of met wat erin je jeugd altijd tegen je gezegd is. Ik onderschat absoluut niet hoe ingewikkeld het kan zijn. Maar als het je lukt, werkt het zo bevrijdend en helend, dat gun ik iedereen.
Wil jij dit graag maar weet je niet hoe jij dit kan doorbreken? Graag ga ik samen met jou op onderzoek uit. Ik denk heel graag mee!

Bel gerust voor een vrijblijvend gratis intakegesprek naar 06-42782946
Mailen kan ook arienne@mothersshare.nl

Liefs Ariënne