STILTE

Oorverdovend

Stilte en rust kunnen zo welkom en heerlijk zijn. Iedereen ervaart dit op zijn of haar eigen manier. Het gevoel bij stilte is heel persoonlijk. Voor de een is dat even geen werk hoeven te doen, voor de ander is het echt stil zijn. Geen afleiding, geen herrie maar rust.
Stilte kan ook eng zijn, confronterend en verdrietig. Het gemis van een bepaald geluid dat bij iemand hoorde is heel intens. Een liedje, een stem of reuring in huis, het grote afwezige.

Zonnetje

Afgelopen zondag was het moederdag. Even alle mama’s in het zonnetje zetten. Zelf ben ik ook weer heerlijk verwend en voelde ik mij gezegend met ons mooie gezin. Toch is zo’n dag ook op de een of andere manier melancholisch. Het gemis van een moeder, het uitblijven van een zwangerschap of een stil geboren kindje is juist op zo’n dag ook zo aanwezig. Elk jaar is deze confrontatie weer aanwezig. Zelf hebben wij een miskraam meegemaakt, al in het prille begin en inmiddels vele jaren geleden. En toch denk ik op deze dag ook daaraan.
Nu kun je de vraag stellen of dat erg is of niet slim om te doen? Pijn en gemis horen bij het leven. Ja dit mag er zijn! Sterker nog daarmee krijgt het elke keer een beter plekje. Wat diep in jou zit aan pijn en verdriet kan niet worden weggemoffeld maar wel beetje bij beetje meer geaccepteerd en daarmee een plekje krijgen. Ga de confrontatie juist aan. Praat erover met je geliefden of vraag begeleiding.

Rouw

Rouwverwerking is enorm moeilijk en gaat met kleine stapjes. Sommigen willen dit op hun eigen manier en juist helemaal alleen doen. Wat als je dit niet (aan)kan en begeleiding nodig hebt maar dit niet gepast aangeboden krijg in je omgeving. Vraag hulp, er zijn zoveel mooie mensen die ervoor hebben gekozen dit voor een ander te mogen doen. Worstel niet onnodig langer in je eentje.

Liefs Ariënne